Så mycket att skörda att jag knappt vet vilken ände jag ska börja i. Men nu blir det ivf att ta hand om zucchinin. På en av plantorna jag har i växthuset har jag fått skära bort långa stänglar, som började växa in i vinrankan. En riktig alien, som krälar över golvet...
Men ack så gott att laga till på olika vis. Mitt favoritrecept är nötgratinerad zucchini - du måååste bara testa!
Nötgratinerad zucchini
4 port
2 medelstora zucchini (går även att använda aubergine)
2 gula lökar
1 röd paprika
4 skållade tomater
1 msk olja eller smör
vitam körnig (eller buljong)
2-3 msk citronsaft
1 tsk söndersmulad basilika eller rosmarin
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl hasselnötter (eller mandel om ngn är nötallergiker)
1 knippa persilja
1 dl riven ost
1 msk sesamfrön
Dela zucchinin på längden. Gröp ur köttet, men lämna kvar ca 1 cm tjockt skal. Hacka därefter innanmätet. Skölj, ansa och hacka lök och paprika fint. Skär tomaterna i klyftor. Fräs löken mjuk i fettet, på svag värme. Tillsätt det hackade zucchiniköttet och övriga grönsaker och låt allt koka ihop, på svag värme ca 5 min.Smaksätt grönsaksröran med vitam körnig, citronsaft, basilika och vitlök.
Mal eller mixa nötterna och hacka persiljan fint. Blanda ner nötter och persilaj i grönsaksröran. Fördela blandningen i zucchiniskalen. Strö över ost och sesamfrön. Ställ de fyllda zucchinerna på ett smort eldfast fat. Gratinera i ugn i ca 20 minuter, med 225 graders värme.
Servera med kokt råris och sallad.
Njut!
Ha en fin söndag! /Tina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar